ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ.

Πρώτες Βοήθειες.

Πότε πρέπει να δίνονται οι Πρώτες Βοήθειες σε έναν σκύλο ή γάτα;
Αμέσως μετά από ένα ατύχημα ή μια ξαφνική ασθένεια.
Οι πρώτες βοήθειες πρέπει αυστηρά να αποτελούν ότι είναι άκρως απαραίτητο προκειμένου να σωθεί η ζωή του ζώου, να μειωθεί ο πόνος και να μην υποφέρει εως ότου φτάσει στον κτηνίατρο. Καλύτερα είναι να πηγαίνετε εσείς το ζώο στον κτηνίατρο από το να καλείτε τον κτηνίατρο στον χώρο σαε καθώς το ιατρείο είναι σαφώς καλύτερα εξοπλισμένο σε περίπτωση που χρειαστεί χειρουργείο.
Ποιός μπορεί να προσφέρει τις Πρώτες Βοήθειες;
Οι Πρώτες Βοήθειες μπορούν να δοθούν από τον καθένα. Δεν χρειάζεται να έχει προηγηθεί διάγνωση του τραυματισμού για να προσφερθούν. Η διάγνωση πρέπει να γίνεται Μόνο από τον εξειδικευμένο κτηνίατρο.Να είστε προετοιμασμένοι.Τί πρέπει να έχετε στο σπίτι σας σε περίπτωση ανάγκης.Κουτί Πρώτων Βοηθειών για Σκύλους-Γάτες (ο κτηνίατρος σας θα σας συμβουλέψει για το τί πρέπει να περιλαμβάνει).Το τηλέφωνο του κτηνιάτρου σας. Καθώς και κάποια τηλέφωνα για κτηνιατρεία και κλινικές που εφημερέυουν. Ένα στυλό και σημειωματάριο σε περίπτωση που χρεαστεί να γράψετε οδηγίες που θα σας δώσει ο κτηνίατρος τηλεφωνικώς.Μια μεγάλη καθαρή κουβέρτα που θα χρησιμεύσει για φορείο.Θυμηθείτε! Μην πανικοβληθείτε αλλά και ούτε να κάνετε τον "ήρωα"! Σε μια επείγουσα κατάσταση θα πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμος, γρήγορος και πάνω απ όλα ασφαλής.Σκεφτείτε αργά και "καθαρά" και δράστε γρήγορα!Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μια ξαφνική ασθένεια ή τραυματισμός θα κάνει το ζωάκι σας να πανικοβληθεί και πιθανόν ο πόνος να του προκαλέσει σοκ. Σε αυτή την περίπτωση έντονου στρες, ακόμα και τα πιο ήρεμα σκυλιά μπορεί να δαγκώσουν γι αυτό πρέπει να προβλέψετε και την δική σας ασφάλεια. Αν έχετε ένα πάνι ή μια παλιά γραβάτα για να το χρησιμοποιήσετε σαν επίδεσμο τυλίγοντας τα χέρια σας θα σας βοηθήσει να βοηθήσετε τον σκύλο-γάτα σας με μεγαλύτερη σιγουριά. (συμβουλευτείτε από τώρα τον κτηνίατρο σας για να σας δείξει πώς να το δέσετε)Μη πηγαίνετε το κατοικίδιο σας στον κτηνίατρο χωρίς να έχετε τηλεφωνήσει πριν.Ο κτηνίατρος σας μπορεί να έχει κάποιο άλλο επέιγον περιστατικό, ή ακόμα και να απουσιάζει. Αλλά όπως και να έχει θα χρειαστείτε ίσως κάποιες οδηγίες για το πώς να μεταφέρετε το ζώο.Μη δίνετε στο ζώο να πιεί ή να φάει οτιδήποτε χωρίς την άδεια του κτηνιάτρου.Δοκιμάστε πρώτα να βρείτε τον κτηνίατρο που συνεργάζεστε και γνωρίζει το σκύλος-γάτα σας πριν απευθυνθείτε αλλού.Αν βρίσκεστε με τον σκύλο-γάτα σας σε διακοπές, φροντίστε να έχετε ενημερωθεί για τα κτηνιατρεία της περιοχής και να έχετε το βαλιτσάκι Πρώτων Βοηθειών μαζί σας.Μάθετε περισσότερα για τις Πρώτες Βοήθειες ακολουθώντας τους παρακάτω συνδέσμους.ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι πληροφορίες που δίνονται στην σελίδα είναι Γενικές. Να επικοινωνείτε ΠΑΝΤΑ με τον κτηνίατρο σας για να λάβετε εξειδικευμένες οδηγίες για κάθε έκτακτο περιστατικό.

Τραυματισμός από αυτοκίνητο.Στη δυσάρεστη περίπτωση που ο σκύλος-γάτα σας ή κάποιος αδέσποτος σκύλος-γάτα χτυπηθεί από διερχόμενο αυτοκίνητο, είναι σημαντικό να εξασφαλίσετε πρωτίστος ότι θα είναι ασφαλής από τα άλλα διερχόμενα αυτοκίνητα. Γεγονός που σημαίνει ότι είτε θα πρέπει, αν είναι δυνατό, να τον απομακρύνετε από τον δρόμο, είτε να σταματήσετε την κυκλοφορία, χωρίς βέβαια να θέσετε την ασφάλεια σας σε κίνδυνο.Ζητήστε συμβουλές από τον κτηνίατρο καθώς οι ορατές πληγές δεν είναι συνήθως το αποκλειστικό πρόβλημα σε τέτοια ατυχήματα.Θυμηθείτε ότι ο σκύλος-γάτα θα βρεθεί σε κατασταση σοκ και έντονο πόνο. Φροντίστε τον με μεγάλη προσοχή για να μην προκληθούν επιπλέον τραυματισμοί απο  απότομη μετακίνηση.Κρατήστε τον σκύλο ζεστό και ήρεμο για να περάσει το σοκ.Συμβουλευτείτε αν είναι δυνατόν τον κτηνίατρο σας πριν τον μεταφέρετε.ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι πληροφορίες που δίνονται στην σελίδα είναι Γενικές. Να επικοινωνείτε ΠΑΝΤΑ με τον κτηνίατρο σας για να λάβετε εξειδικευμένες οδηγίες για κάθε έκτακτο περιστατικό.

Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση.Είναι συνδυασμός τεχνητής αναπνοής με μασάζ στην καρδιά. Όταν ένα ζώο είναι λιπόθυμο, από ηλεκτροπληξία, δηλητηρίαση, αυτοκινητικό ατύχημα, η Κ.Π.Α όπως λέγεται για συντομία η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, είναι σωτήρια.Προσοχή: αν η καρδιά χτυπάει και δεν έχει χάσει εντελώς τις αισθήσεις μην την εφαρμόσετε μπορεί να κάνει κακό.

Τεχνητή αναπνοή:1) Μέθοδος: συμπίεση στήθους. Λειτουργεί με την άσκηση δύναμης στο τοίχωμα του στήθους, που βγάζει προς τα έξω τον αέρα και επιτρέπει τη φυσική επαναφορά του στήθους του στήθους για να αντλήσει τον αέρα προς τα μέσα.1) Ξαπλώστε το σκύλο και βγάλτε του το κολάρο και το λουρί.2) Ανοίξτε το στόμα του σκύλου και ελέγξτε αν υπάρχει κάποια απόφραξη του αναπνευστικού αγωγού.3) Βάλτε τα δυο χέρια σας στο στήθος και πιέστε προς τα κάτω με δύναμη. Ανασηκώστε τα χέρια γρήγορα. Αν γίνει αυτό σωστά, ο αέρας θα κινηθεί μέσα έξω. Αν όχι εκτελέστε την τεχνική στόμα μύτη.4) συνεχίστε μέχρι να αρχίσει που το σκυλί σας ν’ αρχίσει να αναπνέει μόνο του, η μόλις η καρδιά του να χτυπάει.2) Μέθοδος: στόμα και μύτη. Είναι αναγκαστική αναπνοή. Χρησιμοποιείται όταν η τεχνική συμπίεσης αποτύχει ή όταν το στήθος είναι τραυματισμένο.1) Ξαπλώστε το σκύλο στο δεξιό πλευρό και αφαιρέστε το κολάρο και το λουρί.2) Ανοίξτε το στόμα του σκύλου και ελέγξτε αν υπάρχει κάποια απόφραξη του αναπνευστικού αγωγού.3) Τραβήξτε τη γλώσσα προς τα έξω και κλείστε το στόμα.4) Φέρτε το στόμα σας πάνω στο μουσούδι του σκυλιού και φυσήξτε σταθερά για 3 δευτερόλεπτα. Το στήθος θα φουσκώσει. Χαλαρώστε για εκπνοή.5) συνεχίστε μέχρι το σκυλί ν’ αρχίσει να αναπνέει μόνο του, ή η καρδιά να χτυπά.

Μασάζ καρδιά: Το καρδιακό μασάζ χρησιμοποιείται όταν δεν υπάρχουν παλμοί.1) Ψάξτε για σφυγμό ή παλμούς της καρδιάς.2) ανοίξτε το στόμα του σκύλου και ελέγξτε αν υπάρχει κάποια απόφραξη του αναπνευστικού αγωγού.3) ξαπλώστε το σκύλο στο δεξιό πλευρό και αφαιρέστε το κολάρο και το λουρί.4) Τοποθετήστε τον αντίχειρα σας στη μια πλευρά του στέρνου και τα δάχτυλα στην άλλη πλευρά ακριβώς κάτω από τον αγκώνα. Αν πρόκειται για μεγάλο σκύλο, τοποθετήστε την παλάμη του χεριού σας στο θώρακα πίσω απ’ τον αγκώνα , όπου βρίσκεται αμέσως πάνω απ’ την καρδιά.5) Με τα χέρια σ’ αυτή τη θέση, πιέστε σταθερά για να συμπιεστεί το στήθος. Κάνετε το αυτό, πέντε ή έξι φορές. Περιμένετε πέντε δευτερόλεπτα για ν’ αφήστε το στήθος να επεκταθεί κι επαναλάβετε.6) Συνεχίστε μέχρι που οι χτύποι της καρδιάς να ξαναρχίσουν από μόνοι τους, ή μέχρι που ο σφυγμός να γίνεται αισθητός επί πέντε λεπτά.Μετά από πέντε καρδιακά μασάζ εκτελείτε μια τεχνητή αναπνοή (στόμα με μύτη) χωρίς να διακόψετε το ρυθμό του μασάζ. Για να γίνει αυτό θα χρειαστείτε βοήθεια, για να αναλάβει κάποιος άλλος το μασάζ ή την αναπνοή.ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι πληροφορίες που δίνονται στην σελίδα είναι Γενικές. Να επικοινωνείτε ΠΑΝΤΑ με τον κτηνίατρο σας για να λάβετε εξειδικευμένες οδηγίες για κάθε έκτακτο περιστατικό.

Κρίση.Αν ο σκύλος-γάτα σας αρχίζει να έχει μια κρίση, είναι σημαντικό να μην τον αγγίζετε, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο.Κάθε διέγερση θα μπορούσε να επιδεινώσει ή να επιμηκύνει την κρίση.Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μετακινήσετε οτιδήποτε στον χώρο γύρω από το σκυλί-γάτα που θα μπορούσε να το τραυματίσει.Χαμηλώστε τα φώτα και να απομονώστε όσο το δυνατόν τους θορύβους για να μειώσετε τον ερεθισμό στον εγκέφαλο.Μετά από λίγα λεπτά η πλειονότητα των κρίσεων σταματάει και ο σκύλος -γάτα θα προσπαθήσει να σηκωθεί και τα πόδια του να είναι ασταθή.Συνεχίστε να κρατάτε το χώρο σκοτεινό και ήσυχο και να κρατήστε οποιοδήποτε χειρισμό στο ελάχιστο. Μόλις η κρίση έχει περάσει θα πρέπει να κανονίσετε να πάτε το σκυλί-γάτα σας στον κτηνίατρο.Είναι σημαντικό να καταγράφει η ώρα και η ημερομηνία και καθώς και η διάρκεια της κρίσης επειδή ο κτηνίατρος μπορεί να σας ζητήσει για αυτές τις πληροφορίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η κρίση μπορεί να διαρκέσει για περισσότερο από λίγα λεπτά.Σε αυτή την περίπτωση καλέστε τον κτηνίατρό σας για να σας δώσει συγκεκριμένες συμβουλές. Θυμηθείτε ότι σε μια κρίση, ένα ζώο δεν έχει κανέναν έλεγχο των σπασμών των μυών του, συμπεριλαμβανομένης και  της γνάθου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό σας από ένα δυσάρεστο δάγκωμα αν δεν προσέξετε.ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι πληροφορίες που δίνονται στην σελίδα είναι Γενικές. Να επικοινωνείτε ΠΑΝΤΑ με τον κτηνίατρο σας για να λάβετε εξειδικευμένες οδηγίες για κάθε έκτακτο περιστατικό.


Αιμορραγία.Όταν ένα ζώο αιμορραγεί, μπορεί να φαίνεται πολύ δραματικό. Το αίμα μπορεί να πετάγεται, ή να στάζει από την πληγή. Και οι δύο περιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές και θα πρέπει να ζητήσετε αμέσως τη συμβουλή του κτηνιάτρου. Η εφαρμογή των Πρώτων Βοηθειών σε σοβαρούς τραυματισμούς μπορεί να σώσει ζωές και σε μικρότερες βλάβες μπορεί να σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να σπεύσετε στον κτηνίατρο ως επείγον περιστατικό. 



Σκεφτείτε ότι, ανάλογα με την αιτία του τραυματισμού, μπορεί να υπάρχουν περισσότερα προβλήματα που δεν είναι ορατά. Θυμηθείτε να μην πανικοβληθείτε, και να εστιάσετε στην προσπάθεια να σταματήσετε τη ροή του αίματος από την πληγή ή τις πληγές. Εντοπίστε το σημείο της πληγής και εφαρμόστε άμεση πίεση. Κρατήστε υπό πίεση το τραύμα για λίγα λεπτά, παράλληλα προσπαθήστε να ηρεμήσετε το σκυλί σας και να μειώσετε την αρτηριακή τους πίεση. Θυμηθείτε, τα σκυλιά -γάτες μπορούν να διαβάσουν τη γλώσσα του σώματος σας, έτσι όσο πιο ήρεμος είστε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να ηρεμήσει το σκυλί-γάτα σας.
Σε μικρές πληγές, αυτό μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία, αλλά οι μεγαλύτερες πληγές μπορεί να χρήζουν περαιτέρω προσοχής. Εάν η αιμορραγία συνεχίζεται, εφαρμόστε έναν επιδέσμο στην πληγή ώστε να παράσχει συνεχή πίεση και να βοηθήσει στην πρόληψη της περαιτέρω απώλειας αίματος, ενώ μεταφέρετε το σκυλί-γάτα στην κτηνιατρική κλινική. Ένα μικρό κομμάτι καθαρό ύφασμα ή γάζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει την πληγή και μπορεί να στερεωθεί με ταινία ή επίδεσμο. Αν το αίμα περνά μέσα από αυτό, τοποθετήστε ένα παχύτερο ύφασμα από πάνω. Μην αφαιρείτε τους επιδέσμους να το δεί ο κτηνίατρος.ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι πληροφορίες που δίνονται στην σελίδα είναι Γενικές. Να επικοινωνείτε ΠΑΝΤΑ με τον κτηνίατρο σας για να λάβετε εξειδικευμένες οδηγίες για κάθε έκτακτο περιστατικό.

Δηλητηρίαση (Φόλα).Ο όρος «φόλα» αναφέρεται σε ένα σύνολο μεθόδων και τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για τη δηλητηρίαση κατοικίδιων και αδέσποτων ζώων. Οι φόλες συνήθως τοποθετούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας, μέσα σε κομμάτια φαγητού που θα θελήσουν να φάνε τα ζώα. Πολλές φορές βέβαια οι δράστες αποφασίζουν να χρησιμοποιήσουν απίστευτα ισχυρά δηλητήρια τα οποία σκορπίζουν γύρω από δέντρα ή σε γωνίες σπιτιών και αρκεί μια μικρή επαφή με το ζώο για να το βλάψουν. Αν το κατοικίδιο σας ή κάποιος αδέσποτος φίλος σας φάει φόλα, τα κυριότερα συμπτώματα που μπορεί να παρουσιάσει είναι: Έντονος εμετός, υπερβολική σιελόρροια, σπασμοί, αστάθεια και δύσοσμη διάρροια. Αν αντιληφθείτε κάτι από τα παραπάνω, τηλεφωνήστε άμεσα στον κτηνίατρό σας και ενημερώστε τον για το τι μπορεί να προκάλεσε τη δηλητηρίαση.Ο κτηνίατρος θα σας καθοδηγήσει τι είδους εμετικό πρέπει να δώσετε στο ζώο με πολύ προσοχή (απομορφίνη, αλάτι, μουστάρδα, μαγειρική σόδα) προκειμένου να αποβάλει το δηλητήριο. Σύμφωνα με την κτηνίατρο κα Ράνια Μιχαήλ, όλες οι κινήσεις πρέπει να γίνουν άμεσα γιατί αν περάσουν 4 ώρες από τη στιγμή που το ζώο φάει τη φόλα και δεν έχει προκληθεί εμετός, τότε το δηλητήριο θα απορροφηθεί από το αίμα. Μόλις το ζώο κάνει εμετό, αμέσως πρέπει να γίνει μια ένεση ατροπίνης (0,2 mm στο κιλό ζώου), την οποία κάθε φιλόζωος ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να έχει προκαταβολικά στο σπίτι του για την άμεση αντιμετώπιση της φόλας. Όσο πιο γρήγορα μεταφέρετε το ζώο στον κτηνίατρο για να του χορηγηθεί ορός, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβίωσής του. Αφού κάνετε ότι μπορείτε για να σώσετε το ζώο, κάντε 
άμεση καταγγελία μαζί με κάποιον άλλο μάρτυρα, στην αστυνομία και να επιμείνετε να καταγραφεί το γεγονός. Ακόμα αναφέρετε το γεγονός και στον τοπικό Δήμο και πιέστε τους να λάβουν μέτρα. Σύμφωνα με το νόμο 3170/2003 η οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση ή εγκατάλειψη ζώου τιμωρείται με πρόστιμο μέχρι και 1.500 ευρώ ή και ποινή εξάμηνης φυλάκισης.ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι πληροφορίες που δίνονται στην σελίδα είναι Γενικές. Να επικοινωνείτε ΠΑΝΤΑ με τον κτηνίατρο σας για να λάβετε εξειδικευμένες οδηγίες για κάθε έκτακτο περιστατικό.



Θερμοπληξία

Τί να κάνετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης:



    Θα πρέπει να ρίξετε τη θερμοκρασία του ζώου χρησιμοποιώντας χλιαρό/δροσερό νερό.
    Βρέξτε το κατοικίδιο ζώο σας εξ ολοκλήρου χρησιμοποιόντας υγρές πετσέτες για να το τυλίξετε.
    Τρίψτε με οινόπνευμα τα πατουσάκια του.
    Τοποθετήστε το σε κλιματιζόμενο αυτοκίνητο για να το μεταφέρετε στον πλησιέστερο κτηνίατρο.
    Η θερμοκρασία αρχίζει να κατεβαίνει, το κατοικίδιο σας όμως δεν είναι εκτός κινδύνου ακόμα. Όταν η εσωτερική θερμοκρασία  
    είναι σε υψηλά επίπεδα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, ο εσωτερικός 'θερμοστάτης' έχει παραβιαστεί.
   Αυτό σημαίνει ότι εάν το κατοικίδιο ζώο κρυώσει πάρα πολύ, η θερμοκρασία μπορεί να πάει πολύ χαμηλά, δημιουργώντας μια άλλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης.  
   Είναι καλύτερα να πάρετε το κατοικίδιο ζώο σας στη πλησιέστερη κτηνιατρική μονάδα, έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθηθεί κανονικά η θερμοκρασία του σε
   συνδυασμό με την ακεραιότητα όλων των εσωτερικών οργάνων και λειτουργιών.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Όλες οι πληροφορίες που δίνονται στην σελίδα είναι Γενικές. Να επικοινωνείτε ΠΑΝΤΑ με τον κτηνίατρο σας για να λάβετε εξειδικευμένες οδηγίες για κάθε έκτακτο περιστατικό.